Wat kan je verwachten

Hieronder beschrijven wij een aantal oefeningen die we gebruiken om je meer inzicht te geven in hoe jij dingen aanpakt.

Soms gaan we in plaats van allerlei oefeningen te doen vooral wandelen over de dijk samen met paard en kind. Dit geeft een meer ontspannen omgeving om te praten over dingen die niet altijd makkelijk zijn. Zo komen onderwerpen als verdriet, boosheid of andere zaken wel aan bod maar in een ontspannen omgeving samen met de dieren en de natuur.

 

‘De Rivier’

In de bak trek je twee lijnen zodat er een baan van ongeveer drie meter ontstaat. Er zijn twee kinderen nodig voor de oefening. Ik kan natuurlijk ook als tweede persoon meedoen. Het paard staat in het midden van de rivier en er staat een kind aan iedere kant op de oever. Beide kinderen houden met een halstertouw het paard vast. Dan is het de bedoeling dat ze met elkaar het paard door de rivier laten zwemmen zonder dat het de oever raakt. Je kunt de oefening uitbreiden door het paard ook nog om te laten draaien, maar weer zonder dat de kinderen in de rivier terecht komen of het paard op het droge.

Bij deze oefening gaat het om samenwerken. De kinderen moeten overleggen met elkaar hoe ze de oefening samen gaan aanpakken. Ook bij het omdraaien van het paard kan je goed zien hoe ieder kind een andere manier heeft om tot een oplossing te komen.

 

‘Leiden’

Er staat een uitgezet parcours van pionnetjes door de bak heen ongeveer 2 meter uit elkaar. Je kunt het kind vragen om eerst het paard aan het halstertouw het parcours af te laten leggen. Als dit goed gaat dan kan het kind proberen het paard zonder het vast te houden hetzelfde pad af te laten leggen. Afhankelijk van de reactie van het kind en paard bevraag ik de situatie.

Dit is een oefening in zelfvertrouwen en doelgerichtheid. Het paard kan weigeren mee te lopen wanneer hij niet genoeg leiding krijgt. Wanneer een kind veel twijfels heeft is dit vaak effect op het paard.

 

‘Grenzen’

Je laat het kind een vak maken in de bak waarin hij of zij mag gaan staan. Het kind mag dan het vak (en daarmee zijn eigen grenzen) bewaken en aan het paard duidelijk maken dat hij niet in het vak mag komen. Om het effect wat groter te maken kan het handig zijn om een emmer met wat eten in het vak te zetten.

Deze oefening is bedoeld om een kind te leren op wat voor manier hij/zij met lichaamstaal kan aangeven wat zijn of haar grenzen zijn.

Meer weten, informatie?

Stuur dan een e-mail of bel met ons